Dobra restauracja włoska Kraków

Wyjątkowa włoska restauracja
Chcesz smacznie zjeść? Spośród szerokich wariantów, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, kolorów i spora dawka składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie smaki

Typowemu Polakowi restauracja włoska, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.

Klasyczne włoskie jedzenie

Makarony to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do tej potrawy. włoski kucharz Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy dziczyzna i rożnorodne warzywa, powodują, że makarony nie są w stanie się znudzić.

Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również lasagne, focaccia, ravioli oraz liczne desery – takich jak granita czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film